Telefonul mobil – instrument pentru supravietuire

Telefonul mobil – instrument pentru supravietuire 

Este la îndemâna oricui sa aiba si sa foloseasca un telefon mobil. Este la mintea oricui sa ia cu el un telefon mobil când pleaca de acasa, fie în calatorie, în natura sau chiar în strainatate. Dar sunt destui care nu stiu sa îl foloseasca în caz de urgenta.
Reguli generale pentru a transforma telefonul mobil într-un veritabil instrument pentru salvarea vietii:
– Aveti grija sa aveti bateria mobilului încarcata atunci când plecati la drum. Cel mai sofisticat telefon nu valoreaza doi bani daca nu are curent electric în baterie. Daca sunteti sofer procurati-va un încarcator auto si lasati-l permanent în masina
– Salvati în agenda telefonului numerele utile: Salvamont, Salvamar, numerele unor prieteni care va pot ajuta în situatii dificile(mecanic auto, medic, instalator, etc.) Daca nu aveti alte numere disponibile, sunati la 112 – sistemul national unic pentru apeluri de urgenta. De aici veti putea fi redirectionati catre politie, pompieri, salvare, etc. .
– În cazul în care calatoriti în strainatate informati-va despre numarul .

Apelarea acestor numere este gratuita si se poate face în majoritatea cazurilor (sigur la 112) chiar si fara cartela SIM în telefon si chiar daca reteaua proprie nu este disponibila.
– Anuntati la aceste numere orice dezastre observate în calatorie, chiar daca nu va afecteaza personal dar îi pot salva pe altii: fire electrice cazute, poduri rupte, sine de cale deteriorate samd. Pastrati telefonul mobil în buzunar! Un alpinist surprins de o avalansa a ramas fara nici un echipament dupa ce rucsacul purtat în spate i-a fost smuls de forta impactului.
– Înainte de a pleca în strainatate învatati câteva cuvinte uzuale în limba locala sau cel putin într-una din limbile raspândite (engleza, franceza, spaniola): „ajutor”, „sunt ranit”, „foame”, „sete”, „stânga”, „dreapta”… . Nu toti localnicii cunosc o limba de circulatie internationala desi se presupune ca operatorii de la serviciile nationale de urgenta au aceste cunostinte.

Alte sfaturi utile. Tineti telefonul la caldura pentru ca în frig bateria se descarca mult mai repede Daca ati ramas fara curent, în special iarna, e posibil ca încalzirea bateriei sau frecarea ei pe o tesatura sa va ofere macar un minut de convorbire. În acest caz, înainte de a initia apelul gânditi-va bine pe cine sunati si ce informatii trebuie sa transmiteti neaparat (situatia reala, locul în care va aflati, numarul de supravietuitori, nevoile stringente…apa, medicamente, etc.). Apelul se poate întrerupe oricând , deci fiti concisi si nu pierdeti timpul cu informatii nefolositoare.
Apelurile la 112 sunt înregistrate dar în caz ca sunati o persoana particulara poate fi util sa îl îndemnati sa noteze informatiile, pentru a nu le uita.
Daca nu aveti acoperire, cautati un loc mai înalt pentru a încerca sa accesati reteaua. Uneori doar 10 metri va pot separa de locul în care puteti avea semnal GSM disponibil. În cazuri extreme, mai ales pentru profesionisti, este indicat sa aveti asupra voastra un telefon prin satelit. Astfel uitati de grija retelei terestre, mai ales în locuri izolate, în strainatate sau pe mare.
Daca aveti un smartphone, e foarte posibil sa aveti un receptor GPS integrat. Învatati sa folositi aceasta facilitate si în caz de urgenta transmiteti coordonatele geografice ale locului în care va aflati. Astfel veti fi localizati cu precizie de 20-30 e metri!
Pentru cei mai dotati, alte câteva sfaturi: instalati în telefonul mobil cu GPS softuri utile si harti! Un program de navigatie rutiera (de exemplu IGO) poate fi util, dar mai ales un soft tip out-door (cu GPS Tuner ai disponibile coordonatele geografice, busola digitala, înregistreaza viteza si distanta parcursa, arata altitudinea la care te gasesti; de asemenea se poate face rost de o harta scanata…Bucegi, Fagaras… se încarca în telefon, se calibreaza si poti avea o harta exacta a zonei în care te afli, inclusiv pozitia în care te gasesti tu pe aceasta harta!). Daca memoria telefonului va permite, descarcati de pe net „Manual de supravietuire” si pastrati-l în telefon; nu se stie când veti avea nevoie.
Pentru cei care se deplaseaza frecvent în natura este util un încarcator portabil. Exista încarcatoare solare pentru telefoane mobile sau pentru dispozitive USB. De aceea este util sa aveti un astfel de cablu cu dumneavoastra, mai ales ca astfel telefonul se poate încarca si de la un laptop sau mai nou, de la mufa USB a autoturismului. De asemenea exista încarcatoare portabile cu manivela; 1-2 minute de actionare a dispozitivului ofera energie suficienta pentru câteva minute de convorbire.

. Acest articol poate fi îmbogatit prin si prin contributia voastra. Bucurati-va de viata!

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în NECESAR SUPRAVIETUIRE și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s