Folia de supravietuire.

                                                                                                                                     

 

Folia de supravietuire

Am citit pe aceasta lista multe explicatii „stiintifice” si moduri de folosire pentru folia de asa zisa supravietuire. Au fost prezentate multe lucruri GRESITE si potential PERICULOASE pentru utilizator (ca si pentru intelegerea fenomenului in sine), asa ca as dori sa prezint si punctul meu de vedere – cel al unui om cu capul pe umeri si cu educatie solida in domeniul fizicii.

In primul rind folia de supravietuire este pur si simplu o folie de poliester pe care s-a depus un strat subtire metalic, de obicei prin vaporizare. (unii fabricanti cinstiti prezinta materialul ca ceea ce este si nu ca ceva tehnologic superior – vezi http://www.emprep.com/survival_blanket_bag.html). Materialul propriu zis nu este izolant termic, si NU TE AJUTA sa il folosesti in loc de izopren sau sa suporti mai bine o cana fierbinte in mina. Experiment : ia niste gheata si o cana cu apa oparita si tine-le prin folie, cu orice fata inspre mina, si ai sa vezi ca tot asa de usor te oparesti. Pe de alta parte, o folosire posibila a fost sugerata pentru a obtine apa in desert – procedeul este intr-adevar documentat, se numeste „evaporative still” si poate fi implementat cu ORICE folie de plastic. Ideea este ca se face o groapa si se aduna in ea plante si radacini. Se acopera cu o folie de plastic pe care vaporii de apa din plante condenseaza (fara sa fie nevoie de foc – de altfel focul in groapa nu ar putea arde daca o acoperim etans cu plasticul. Fie arde plasticul, fie se termina oxigenul), aceasta apa (minima) putind fi colectata. (L.D.Olsen : Outdoor survival skills, Pocket Books New York 1976). De asemenea, in caz de hipotermie, nu numai o folie de supravietuire o putem pune in jurul bolnavului, ci orice punga mare (sac de plastic) eventual cu o luminare tinuta cu grija inauntru. Aceasta este de fapt o metoda foarte folosita in speologie si poate fi usor extinsa la munte. Speologul american poarta mereu in casca o punga mare de gunoi (gen 1mX1.5m) si o luminare.(Universal study giuide for cave rescue training, National Speleological Society 1993).

Acum, cum functioneaza folia de fapt ? Si cum o putem folosi ? Orice suprafata metalica (si implicit fata metalizata a foliei) reflecta radiatia electromagnetica. Parte din ceea ce noi numim caldura este de fapt radiatie (cum poti vedea la foc, punind o hirtie in fata fetei : dintr-o data nu mai simti dogoarea, si totusi temperatura aerului in jurul tau e aceeasi). La fel ca focul, si omul emite o cantitate (nu mare) de radiatie (in domeniul infrarosiilor), aceasta fiind reflectata de folie si astfel nefiind complet pierduta. Radiatia astfel reflectata ne ajuta intr-adevar sa ne incalzim putin. Caldura pierduta prin conductie (daca avem haine umede si stam pe o suprafata rece, indiferent daca ne desparte folia de ea) sau prin difuzie-convectie este aceeasi. Un alt mod in care functioneaza folia (si cel mai eficient) este ca creeaza o bariera de vapori. Astfel apa care se evapora de pe pielea noastra si care in mod normal ia o cantitate mare de caldura, nu mai e pierduta. Asta e bine pe de o parte : ne incalzim momentan. Insa in acelasi timp hainele se uda, si caldura pierduta prin conductie apoi poate fi enorma, ducind la hipotermie si inghetare (daca de exemplu ne e cald, adormim si nu ne mai dam seama cit de repede ne racim apoi). Si bariera de vapori este folosita, de exemplu unii isi pun un fel de ciorapi de plastic atunci cind au de mers multe ore in frigul dracului. Astfel curind la ei in ciorapi se face un fel de supa, care tine de cald momentan si cit persoana se misca, insa apoi poate avea inconveninte majore (Mountaineering : the freedom of the hills, The Mountaineers 1997).

Un mod corect de folosire este pentru a inveli un ranit, PENTRU SCURT TIMP, si DUPA CE A FOST IZOLAT de sol (prin izopren de exemplu, sau un strat de haine, sau ruxaci). Un alt mod este de a ne acoperi cu folia noaptea, insa NU ERMETIC. Alt mod este pentru semnalizare, fata aluminizata este intradevar destul de vizibila, insa in general in zile cu soare. Lumina difuza nu se reflecta mult mai vizibil decit din zapada.

CONCLUZIE : Nu te baza pe folia de supravietuire ca sa rezisti o noapte in zapada ! Nu ii acorda mai multa incredere decit merita ! Intotdeauna, daca esti prins noaptea in padure, si mai ai de mers citeva ore pina la cabana si nu ai cort sau alt mijloc decent de bivuac, MERGI ORELE ALEA ! Vei fi groaznic de obosit, insa e mai bine decit sa adormi cu incredere in folie si sa nu te mai trezesti. Nu uita ca in multe cazuri poti inlocui folia la fel de bine cu un sac de plastic si (eventual) o luminare! Mai bine in punga, decit pe piept…

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în NECESAR SUPRAVIETUIRE și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s