Lecții de viață

image

Lecții de viață

Îți scriu despre lucrurile care îmi plac sau care îmi atrag atenția la un moment dat. Și dacă mi-a fost dat să descopăr ceva interesant, îți voi spune și ție.

 ============                ====================               ================

Când vine vorba de lecții de viață, parcă fiecare are de oferit vreo câteva. Fiecare vede lucrurile într-un anumit fel, fiecare înțelege să creadă într-un anumit lucru. Însă, pe cum îți dai seama de cine sunt oamenii care te înconjoară, conștientizezi că viața îți oferă o serie de lecții aproape universale.

 • E foarte important să investești în tine însuți Și aici nu mă refer neapărat la chestii materiale. Investești în tine atunci când faci ceva ce te scoate din ritmul liniar al vieții. O școală mai bună, un curs de perfecționare, o limbă străină învățată. Sau dacă nu ai chef de toate astea, învață să gătești sau pur și simplu obișnuiește-te ca întodeauna să cheltui mai puțin decât produci;
 • Nu contează ce zice lumea Adesea avem tendința de a nu face anumite lucruri de teama părerilor celor din jur, de teama că nu vom fi apreciați sau că ne vom pierde prietenii. Realitatea e că nimeni nu poate trăi în locul tău și „prietenii cu adevărat prieteni” nu-ți vor face niciodată rău. Așa că fă ceea ce simți că e mai bine pentru tine și viitorul tău și ține-te de treabă!
 • Lucrurile nu se schimbă de la sine Dacă ai ajuns la concluzia că lucrurile nu merg cum trebuie, pune-te pe treabă astăzi și fă ceva în sensul ăsta. Schimbă ce trebuie schimbat și fă ceea ce trebuie făcut. Ar fi mult prea ușor să ne putem bucura de rezultate fără să știm ce înseamnă munca;
 • Fă ceea ce-ți place Nu e întotdeauna la îndemână să faci ceea ce-ți place, pentru că de cele mai multe ori trebuie să faci ceea ce trebuie. Poate că trebuie să muncești într-un loc pe care-l detești pentru a ajunge undeva sau să economisești bani pentru ceva cu adevărat important. Ideea e să nu uiți de ceea ce vrei să faci cu adevărat în viață și să lucrezi constant la îndeplinirea idealului tău.
 • Nimeni nu poate știi ce gândești Poți avea impresia că ești cu un cap deasupra tuturor pentru că ai realizat un anumit lucru, însă dacă nu reușești să dovedești asta, propria părere nu va fi suficient de puternică să te propulseze prea departe. Prin urmare, trebuie să te faci auzit, să arăți ce știi și ce poți face, să demonstrezi că ești important;
 • Dacă-ți vezi de drumul tău, așteaptă-te să ai de-a face cu imbecili – Când vei descoperi ce vrei să faci și vei începe să îți vezi de calea pe care o ai de urmat, te vei trezi destul de curând atacat din mai multe părți de tot soiul de păreri negative și expresii de invidie. Nu descuraja, e normal să ți se răspundă în felul ăsta. Singurul lucru pe care-l poți face e să nu lași ca nimic din toate astea să te doboare.

Author :  Mr. D

Care sunt competentele specifice secolului nostru?

De-a lungul istoriei, fiecare epoca a cerut oamenilor si organizatiilor sa dezvolte anumite abilitati si competente pentru a avea succes.

Pe vremea lui Mihai Viteazu trebuia sa fii loial fata de un mosier si sa stii cum sa manuiesti o sabie…abilitati ce nu mai sunt la mare cautare in zilele noastre.

Profesoara Helen Haste, absolventa a Scolii Didactice din cadrul Universitatii Harvard a identificat 5 astfel de competente pe care toti tinerii ar trebuie sa si le insuseasca:

 • Sa faci fata ambiguitatii solutia unei probleme nu mai rezulta dintr-un sir linear, modul  pe care il invatam pana acum nu mai este viabil deoarece trebuie luate in calcul o multitudine de alte variabile ; pana si alegerea unui simplu obiect, cum ar fi pasta de dinti devine din ce in ce mai dificila. Deci alegerea unui job trebuie studiata atent!
 • Responsabilitatea trebuie sa fim in stare sa ne asumam responsabilitatea si sa anticipam cat mai precis  care vor fi consecintele actiunilor noastre
 • Networking-ul sa-ti faci cat mai multe cunostinte in domeniul in care activezi; fie ca esti inca in facultate sau te numeri printre cei care au deja un job, oamenii pe care ii intalnesti zi de zi pot face pentru tine o schimbare majora la un moment dat.
 • Controlarea emotiilor trebuie sa va detasati de ideea ca emotiile si ratiunea sunt doua stari diferite care se folosesc alternative. Incearcati intotdeauna sa va controlati emotiile. Nu puteti inscrie daca sunteti pe banca de rezerva, iar pentru a castiga trebuie sa fiti pe teren.
 • Adaptare constanta la schimbarile tehnologice cand ni se pune la dispozitie un nou instrument, il folosim initial pentru a imbunatati munca pe care o facem; treptat acel instrument schimba insa modul in care facem lucrurile, ne schimba practicile sociale. Sa luam exemplul I-Phone-ului ce are in principal functia de telefon mobil cu care poti naviga pe internet. Insa I-Phone-ul a devenit mult mai mult decat atat…a devenit un stil de viata
Anunțuri
Acest articol a fost publicat în FAMILIA și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s