Zece lecţii de viaţă

Zece lecţii de viaţă predate de cei care au trăit în timpul crizei economice din anii 30

Generaţia care a trăit în perioada marii crize economice, când prăbuşirea bursei de la Wall Street a avut un impact dezastruos asupra economiei mondiale, este probabil cea mai în măsură de a împărtăşi din lecţiile ei de viaţă

Generaţia care a trăit în perioada marii crize economice, când prăbuşirea bursei de la Wall Street a avut un impact dezastruos asupra economiei mondiale, este probabil cea mai în măsură să dea lecţii de viaţă în aceste momente, scriu jurnaliştii de la Business Insider , care au adunat învăţăturile şi sfaturile unor persoane care au fost nevoite să răzbată acele vremuri.

Foloseşte-te de ceea ce ai la dispoziţie

Wanda Bridgeforth a fost abandonată când era mică de către părinţii ei pentru că aceştia nu mai aveau din ce să o întreţină. Ea a fost nevoită la un moment dat să trăiască alături de alte 19 persoane într-o locuinţă cu şase camere.

În aceste condiţii a învăţat să preţuiască şi să valorifice lucrurile pe care le avea la dispoziţie. „Toţi mă întrebau <>, iar eu le spuneam <>”. Sfatul ei rămâne în continuare valabil. Putem descoperi resurse în cele mai neaşteptate locuri.

Revizuieşte-ţi percepţia asupra realităţii

Cu toate că unii sunt de părere că actuala recesiune este mai sumbră decât cea de la sfârşitul anilor 1920, la o privire mai atentă ne putem da seama că lucrurile nu stau chiar aşa. Între 1929 şi 1932, venitul naţional din Statele Unite a scăzut cu 50 de procente, iar spre sfârşitul anului 1933, rata şomajului era de 25%.

Cultivă pentru tine

În timp ce micii fermieri au avut de suferit pe seama crizei, cei care au decis să cultive câte ceva în grădina proprie au avut ce pune pe masă. Mulţi orăşeni au găsit în deceniul Depresiunii o metodă inventivă de a avea parte de fructe şi de legume proaspete, amenajând pe balcoane, acoperişuri sau spaţii nefolosite mici grădini de subzistenţă. În statul Indiana, într-un singur oraş au fost amenajate peste 20.000 de astfel de grădini.

Lichidităţi, nu cărţi de credit

„Agoniseşte şi împarte”, ne sfătuieşte Rubilee Craig, care avea doar cinci ani în 1932. Pe timp de recesiune este mai bine să te bazezi pe banii care îi ai în mână decât să te împrumuţi şi mai mult.

Dacă eşti nevoit, orientează-te către locuri mai prospere

Anumite oraşe sau state aveau în acei ani rate ale şomajului mai mari. Similar se întâmpla şi cu cele mai multe afaceri. Perioada Marii Depresiuni a însemnat reorientarea către locuri mai prospere. Nu trebuie să vă fie frică să vă îndreptaţi către localităţi sau companii unde există mai multe oportunităţi, recomandă jurnaliştii americani.

Rămâneţi optimişti

Nu este suficienti să vă gândiţi numai la supravieţuire. Calitatea vieţii este şi ea importantă, spun cei care au trecut prin acele vremuri. Ei au ştiut să-şi facă viaţa mai frumoasă, în ciuda lipsei de bani, în general, şi a lipsei de fonduri pentru divertisment, în particular.

Numeroase emisiuni radio, precum şi concerte gratuite susţinute de cântăreţii care aveau timp liber îndulceau până şi cele mai sumbre zile. Marie Tubbs, fiica unui violonist din Michigan, îşi aminteşte cu drag de spectacolele tatălui său. „Cât de clar mi-a rămas în minte, în discordanţă cu sentimentele întunecate izvorâte din pricina băncilor închise şi a lipsei de locuri de muncă, acea senzaţie minunată că aveam mai mult decât o pâine pe masă”, povesteşte ea.

Recunoaşte o afacere bună când zăreşti una

Fie că era vorba despre coaserea propriilor haine sau cultivarea propriilor legume, oamenii au găsit numeroase metode de a reduce din cheltuieli. Gladys Cole le-a povestit jurnaliştilor străini cum obişnuia să-şi cumpere stofă de la un magazin „totul de la cinci la zece cenţi”. „Reciclam tot”, spune ea. Chilipiturile sunt la fiecare pas.

Diversificaţi şi clădiţi mereu

Multe dintre afacerile care mergeau bine înaintea recesiunii au fost profund afectate de aceasta. Spre exemplu, un producător de mese de biliard din Statele Unite a trăit o perioadă dificilă odată cu instalarea crizei, însă, patronul s-a reprofilat şi a început să vândă şi colace pentru toalete. Între timp, a reuşit să-şi găsească un nou client pentru mesele de biliard: departamentul american de comerţ.

Dacă vă treziţi într-o situaţie similară, nu disperaţi, scriu jurnaliştii americani, care vă recomandă să încercaţi diversificarea producţiei prin găsirea unor clienţi noi, a unor produse mai căutate sau chiar prin deschiderea unei alte afaceri.

Rămâneţi solidari

Deşi poveştile din perioada Marii Depresiuni includ amintiri despre jafuri şi egoism, există numeroase exemple de comunităţi care au răzbit prin solidaritate. Robert Hoffman îşi aminteşte de bunătatea vânzătorului de la aprozar care te trecea în caiet atunci când îţi întârzia salariul. „Toată lumea era dispusă să te ajute. Asta ne-a salvat”, spune el.

„Mâine aş putea pierde tot, dar nu mi-e frică. Chiar nu mi-e frică”

Dusko Condic trăia alături de opt fraţi la sud de Chicago în momentul declanşării crizei. La un moment dat, mama lui, rămasă văduvă, nu a mai avut cum să plătească pentru casa în care locuiau, iar familia a ajuns în stradă, supravieţuind din mila şi bunătatea vecinilor. „Mâine aş putea pierde tot, dar nu mi-e frică. Chiar nu mi-e frică”, spune Condic, încrezător, conştient că lucrurile ar putea fi mult mai rele

de Alexandra PELE

www.gandul.info

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în SUPRAVIETUIRE URBANA și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s